Trenutno smo v Sloveniji

Rezervacija prenočišč – ja ali ne?

Zelo enostavno vprašanje, ki pa nima tako enostavnega odgovora! Zakaj? Naj razložim na najinem primeru.

Sva na Filipinih, natančneje v mali vasici Port Barton. Ljudje so noro prijazni, prenočišč je na voljo kar nekaj in midva se sprehajava med hišicami in izbereva tisto, ki je zelo blizu morja in tisto, ki nama daje vsaj malo zasebnosti. Spoznava sosedo Natalio, pa preko nje umetniškega Nicka. Skupaj se en teden kasneje preselimo v še cenejši guesthouse, kjer spoznamo Hansa, Gemmo in Isidrota s katerimi se družimo še naslednja dva tedna. Super je! Ker pa se bliža božič, si želiva malo privoščiti. Za par dni si rezervirava si eno fancy sobo v naslednjem mestu El Nido in ko prideva tja – groza! Okoli naju so same ruske družine, za zajtrk nama dajejo neke klobase, okoli naju pa ni nobene normalne restavracije, morje je tako nizko, da sploh ne moreva zaplavati. Počutiva se ujeta tukaj in to kar 4 dni!

PS: Baje je Port Barton vedno bolj popularen. :/

Prevrtimo dve leti naprej v Malezijo. Vsa samozavestna od ne-bookiranja na Tajskem prideva v mesto Panang in vstopiva v hotel. V prvem rečejo, da je vse zasedeno. Pismo, greva naprej. Tale zgleda ok. Cena za sobo na Agodi je bila okrog 15 eur, midva pa sva želela še popust, ker bova tam ostala nekaj dni. Strička na recepciji vprašava za ceno in on nama odgovori, da je 20 eur. Ja, kaj pa popust? To pa lahko 18 eur na noč. Uuuuuuh, kakoooooo? Striči ne popušča, zato skloniva glavo in rezervirava preko Agode. 😀

Kar hočem povedati je, da nekatere države dopuščajo tisto spontanost, ki ti lahko naredi potovanje še veliko lepše – da lahko spokaš in greš naprej, če ti v nekem mestu ni všeč ali pa podaljšaš svoj čas v mestu, v katerem si se zaljubila v tisega postavnega lokalca (priznajteeeee! :D)

Kdaj rezervirati preko Agode/Bookinga/itd?

 • če imate radi vse vse urejeno vnaprej in se ne boste počutili prijetno brez rezervacije
 • če ste mlada družina in vas skrbi za udobje vaših najmlajših članov
 • če imate reeeees radi udobje – prenočišča v srednjem in višjem rangu so ponavadi cenejša na spletu
 • v določenih državah kot so Malezija, Japonska, Koreja, države Evrope, ZDA
 • če greste v večje mesto, kjer je težje dobiti sobo na mestu (Manila, Cebu city …)

Kdaj vam ni treba rezervirati?

 • če ste radi spontani in nočete imeti fiksnega načrta po dnevih
 • če radi potujete low budget (velikokrat najcenejših sob ni na Agodi) in bi radi dobili popust na ceno sobe
 • če ste avanturisti
 • če radi vidite, kje boste spali, preden plačate za to

zanzibar-pemba-wete-2

Kako si prenočišča na poti urejava midva?

V nekaterih državah (naštete zgoraj) tudi midva rezervirava, ampak ne veliko časa vnaprej, ker se nama načrt poti veliko spreminja. Vsaj Azija dopušča, da to narediš le nekaj dni vnaprej.

V večjih mestih, katerih ne moreš enostavno prehodit in kjer se prenočišča hitro zasedejo, midva najprej rezervirava eno noč v hotelu/hostlu, da greva po naporni poti direktno tja in se spočijeva in očediva. Potem greva malo okoli in pogledava, če je kaj boljšega na voljo in se prestaviva ali podaljšava v istem guesthouse-u. Če sva v večjem mestu samo 1-2 dni, rezervirava vse. Precej podobno narediva tudi v manjših mestih/vasicah, še posebej, če prideva pozno.


Ej, ti! Saj nisi pozabil na zavarovanje, ali ne? 🙂 Midva sva zavarovana pri NLB Vita, kjer imajo kul ponudbo za tiste, ki radi potujemo in smo malo štorasti. Vse si urediš po spletu, juhu!


Če veva, da je na voljo veliko prenošišč, se najprej usedeva na eno kavo ali sveži mangov sok, da se malo odpočijeva in nabereva moči. Na internetu pogledava, kam greva lahko pogledat in vprašava ljudi, ki delajo tam, za nasvet glede prenočišč. Pogledat jih greva ene par in se odločiva za najbolj optimalno.

zanzibar-zanziresort-4

Kako rezerviram prenočišče preko spleta? Nekaj nasvetov za vse, ki tega niste vešči.

Najbolje, da gremo po korakih. Jaz navadno uporabljam Agodo, ker se mi zdi, da je gor več bolj ugodnih prenočišč kot na Bookingu. Mislim, da sva midva tam opravila 99% najinih rezervacij. Seveda lahko pogledate tudi na AirBnb, ki pa se bolj splača, če greste za več dni, ker je strošek čiščenja vedno enak. Pa gremo po korakih:

Agoda Huawei

 • na straneh kot so WikiTravel, TravelFish ali Povsod je lepo 😉 pogledam, kje v mestu je najboljše prenočiti. Fino je, da je hotel blizu glavnih atrakcij, tržnic, javnih prevozov, večinoma pa so ta ‘okrožja’ precej znana in je tam polno hotelov.
 • midva vse rezervirava preko mojega Huawei, ker je aplikacija pač zelo simpl
 • na Agodi torej vpišeš mesto in datume ter število oseb in število sob in ko ti aplikacija/stran poda predloge, jih razvrstim od najnižje cene do najvišje.
 • jaz osebno prenočišča najraje iščem po mapi, kjer so zgoraj navedene tudi cene in se tako osredotočim na območje, kjer želiva biti
 • nujno pogledam tudi ocene in na število ocen. Bodite pozorni, če ima hotel dobro oceno, ampak je recimo samo ena.
 • na Agodi je večinoma na koncu še dodaten davek, ki pa se razlikuje od države do države – še posebej na Maldivih, kjer je bil končni znesek višji za okoli 30% napisane cene sobe. Če vas zanima realna cena, pojdite do konca procesa, tik pred nakupom.
 • za booking plačate kasneje, na mestu, preko Agode pa večinoma s kreditno kartico, kar je super udobno. Lahko si preberete tudi prispevek o denarju.

Če vas slučajno zanima še tale hecen prispevek, kako sva na Zanzibarju spala v sobah od 6 do 600 eur. Želim vam čim manj ščurkov in nedelujočih tušev. 🙂

katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Related Stories

Sorodne objave

Predlog potovanja: roadtrip po Islandiji!

Ob prihodu domov iz Islandije sva si rekla: moramo priti kmalu nazaj! In če...

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Prispeli!

Zdaj se učimo barve. Rdeč avto. Moder zamašek. Rumena banana. Kaj sva pa pričakovala...

Po 2 letih še samo 5 dni

Prvi znanilci, da gredo stvari na boljše niso sonce, odprti lokali in oglasi za...

Utrinki

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here