Spet smo doma

Afrika

Prva pomoč: Jambiani (Zanzibar)

Jambiani naj bi pobrala lovoriko najlepše plaže na Zanzibarju. Plača s kilometri praznega belega peska s svetlo turkiznim morjem, po kateri letijo rakci in vrtajo luknjice v pesek, je definitivno ena izmed bolj mirnih plaž na Zanzibarju.

Kako priti tja?

Iz Stone Towna je precej enostavno priti do male vasice Jambiani z lokalnim prevozom. Edini problem je najti pravo postajo v Stone Townu. Iz Stone Towna gre proti Jamiabiju namreč bus, ki se mora vsaj malo napolniti, da spelje (kar lahko traja pol ure ali pa 3 ure). Za hitrejši odhod se morate vsesti na dala dala-o, nekakšen mini kombi s sedišči in se peljati pol ure do mesta/postaje, ki se sliši kot ‘kerere’ (ampak tega vraga zdej ne najdem na netu) (300 TSH na osebo) in od tam ujeti dala dalo proti Jambianiju (1500 TSH na osebo). Vozniku oz. upravljalcu morate jasno povedati, kam želite iti, ker se ustavlja na vsake 5 minut. Vožnja traja kakšnih 1,5-2 uri. Končna postaja je v centru vasi Jambiani. Taksi iz Stone Towna do Jambianija stane okrog 30-40 $, če barantate. Če rezervirate prek hotela, vas zna stati tudi 70$.

Kaj početi?

Uživajte v pogledu na bolano bele plaže in svetlo turkizno morje v mirni vasici Jambiani, videli boste tudi lokalne ženske, ki nabirajo alge v morju. Na tej plaži je prisotno močno plimovanje, zato se je možno kopati le ob določenem času.

Če boste bivali v resortu, vam bodo ponudili kopico izletov, ki jih lahko naredite na celem Zanzibarju. V bližini je Jozani forest, znan po endemičnih red colobus opicah, do katerega lahko pridete tudi z lokalnim prevozom (zelo poceni). Vstopnina je 8000 TSH, noter pa lahko dobite tudi vodiča. Od Jambianija je oddaljen kakšnih 20 minut.

Lahko greste na snorklanje z ladjico, ki pa je po pravici povedano, zelo povprečno. Snorklanje okoli otoka Mnembe je veliko bolj nagrajujoče (na severu, ob mestu Nungwi). Kar pa ne pomeni, da ne boste uživali v izletu. Voda je namreč božanska in po pravici povedano, ene najlepših barv, kar sva jih videla. Pri domačinih cca. 20$, v resortih cca 50$.

V sosednji vasici Paje je močno prisotno kitesurfanje, 8-urni tečaj naj bi stal 350 $.

Vsi izleti so možni (in veliko cenejši), če se menite direktno z lokalci. Cene bodo najbrž tudi do 50 % nižje, šli pa boste z istimi ljudmi. Ker je Zanzibar tako majhen otok, vam lahko uredijo izlete praktično po celem otoku (tudi snorklanje na Mnembi, plavanje z delfini na jugu).

Kje spati?

Jambiani ponuja precej prenočišč, cene se gibljejo od 50$/noč naprej. Cenejša opcija prenočišč je Captain Cook guesthouse za 20 $/noč (dvoposteljna soba), ki se nahaja v vasici Jambiani. V nižji sezoni se veliko hotelov zapre.

Hrana

Hrana v resortih je zelo evropska (Italjani so pustili špagete in pice, veliko je hamburgerjev in krompirčka), če pa boste našli kakšno lokalno restavracijo, poskusite swahili hrano (midva je žal velikokrat nisva mogla, ker je bilo vse zaprto zaradi kolere).

Če se vam zdi Jambiani preveč miren, se sprehodite do živahne vasi Paje, ki je po plaži (pazite na plimo!) oddaljen okrog 30 minut. Lahko se zapeljete tudi z dala dalo.

Kako naprej?

Iz Jambiani do Nungwi na severu pa morate z lokalnim prevozom iti nazaj v Stone Town, potem pa v Nungwi. Taksi iz Jambiani do Nungwi bi v nizki sezoni stal 75.000 TSH ali 35 $, kar se zna povišati v višji sezoni. Barantajte, zelo.

1 eur = 2470 TSH (tanzanijski šiling)

Živjo, kako si? = Mambo!

Dobro = Poa

Hvala = Asante

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Boudha (Nepal)

Boudha ali Boudhanath je znana predvsem po vmogočni stupi (spada pod UNESCO) in po 30 samostanih...

Doma. Kdaj greva spet?

Poglej. Sami so si krivi, zakaj pa točijo viski. :) Ampak, mislim, da naju...

Kako je doma ali 7 stopenj privajanja.

Sedem mesecev na poti in potem pok. Prihod domov. Prejšnji dan še čofotala v...

Vodič po Maldivih: Katere otočke izbrati?

Za večino ljudi Maldivi predstavljajo otok z lepim morjem, belimi plažami in kraj zločina za...

Prva pomoč: Iz Tajske v Laos po kopnem

Najbolj pogosta pot iz Tajske v Laos je preko mesta Chiang Khong. Iz Chiang...

Prva pomoč: Negombo (Šrilanka)

Negombo je mesto, ki je letališču bližje kot Colombo in je veliko bolj prijetno...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime